Oktay Vural medyada yer alan Stratfor Yazışmalarına ait iddiaları Başbakan’a Sordu


 

                                                TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Özel bir Amerikan istihbarat kuruluşu olan ve “Gölge CIA” olarak  da bilinen Stratfor’un yaptığı açık ve kapalı istihbarat faaliyetleri  Türkçeye çevrilerek bazı medya kuruluşlarında bir süredir haberleştiriliyor. Bu haberlerde Stratfor Direktörü George Friedman ve söz konusu kuruluşun uzmanları tarafından yapılan yazışmalarda bu kuruluşun Başbakanlık görevlileriyle yakın  ilişkiler kurduğu, onlardan kaynak olarak yararlandığı, bilgi alışverişinde bulunduğu, Türkiye’deki bazı gazetelerde bu kuruluş adına haberler yaptırıldığı şeklinde ifadeler yer almaktadır.

            Medyaya yansıyan bu konuya ilişkin olarak; aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 96 ve 99 uncu maddeleri gereğince Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 12/03/2012

                                                                                                               Oktay VURAL

                                                                                                            İzmir Milletvekili

 

1 –Söz konusu yazışmalarda Stratfor Direktörü George Friedman’ın bir e-postasında “Bu adam büyük bir kaynak… Bu adamla kurduğum ilişki ve görüşme kesinlikle gizli kalmalıdır” şeklinde tarif edilen  Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın’ın Gölge CIA olarak bilinen bu kuruluşla ilişkisi hakkında bilginiz var mı? Varsa ne zamandan beri haberdarsınız?

2-Stratfor uzmanlarından Kamran Bokhari’ye ait yazışmada Başbakanın Başdanışmanı İbrahim Kalın’ın Stratfor için  “partnerlik ve işbirliği konusunda hükümet yanlısı iki gazeteyi önerdiği ve bu gazete yöneticileriyle onlar adına irtibat kurabileceği” ifadeleri yer almıştır. Türkiye’deki gazetelerle “Gölge CIA” olarak bilinen bir kuruluş arasındaki partnerlik anlaşmalarını sağlamak, arabuluculuk yapmak Başbakan Başdanışmanın görevleri arasında mıdır?

3-Stratfor yazışmalarında  “Ortadoğu’da tam donanımlı, bize gün be gün ekonomik-siyasi olayları analiz edecek kaynak sıkıntımız var. Ancak Afganistan ve Türkiye istisna. Çünkü orada bize siyasi ve güvenlik konularında taktik ve stratejik enformasyon sağlayan çok sayıda kaynağımız var. Aynı zamanda ekonomi konusunda bilgi verecek çok seçkin kaynaklarımız var Türkiye’de” ifadeleri yer almaktadır. Yazışmada söz edilen Stratfor’un  Türkiye’deki kaynaklarının sayısı kaçtır?  Bu kaynakların Türkiye’nin iç ve dış politikasına dönük önemli  bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyor musunuz?