Rusya/Ukrayna: Tarihe Dönüş…


Rusya’nın Ukrayna’yı işgali…
Tarihe dönüş 1…
Tarih: Yıl 1939, 23 Ağustos…


Hitler Almanya’sı ile Stalin Sovyetleri(Faşistlerle Komünistler) Saldırmazlık Anlaşması imzaladı. Aslında bu anlaşmanın 1990’a kadar kamuya açıklanmayacak olan gizli ekleri vardı. Bu gizli eklere göre Hitler ve Stalin Polonya ve Avrupa’yı paylaşmak için anlaşmıştı.
1 hafta sonra Almanya Polonya’yı işgal etti.


17 Eylül 1939’da Sovyetler Doğu Polonya’nın işgal ediyor, Polonya hükümetinin varlığının sona erdiğini ilan ediyordu.
Sovyetlerin Polonya’yı işgali için gösterilen “neden”, Rusya’nın, Polonya tarafından yasa dışı olarak ilhak edilmiş topraklarda mahsur kalan “kan kardeşleri” Ukraynalılar ve Beyaz Rusyalıların(Belarus) yardımına koşması gerektiğiydi.


83 yıl sonra 2022’de Rusya “Ukrayna kendi tarihimizin, kültürümüzün, manevi alanımızın ayrılmaz bir parçasıdır.” derken Rus nüfusun olduğu Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıyıp kardeşi dediği Ukrayna’yı işgal etmeye, bombalamaya başladı.


Üstelik Putin, Sovyetlerin Polonya’yı işgal etmek için 83 yıl önce anlaştığı Nazi Hitler zihniyetinin, neo-nazilerin Ukrayna’yı yönettiğini söyleyerek Ukrayna’yı işgal etti.


Görülen o ki mevzubahis olan Rusya’nın menfaati.
Kardeşlik, ideoloji, barış bahane emperyalizm şahane…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali…
Tarihe dönüş 2…
Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin NATO genişlemesinin bir gerilim kaynağının sonucu olduğu ifade ediliyor.


Putin’in, Rusya’nın NATO ve Ukrayna’nın üyeliği hakkında söyledikleri…
Putin, 2000, Londra: Rusya’nın bir gün NATO’ya katılabileceğini önerdi: “Neden olmasın? … Rusya Avrupa kültürünün bir parçasıdır ve ben kendi ülkemi Avrupa’dan ayrı görmüyorum… Bu nedenle NATO’yu düşman olarak düşünmekte güçlük çekiyorum.”
Bugün: NATO düşman.


Kasım 2001’de Putin şunları söylemişti: “aynı hedefe ulaşmak için uygun olduğunu algıladığımız yöntemler ve araçlar bakımından farklıyız… Nihai çözüm ne olursa olsun, bunun hem ülkelerimizin hem de dünyanın çıkarlarını tehdit etmeyeceğinden emin olabilirsiniz.” “Rusya bugünün dünyasında NATO’nun rolünü kabul ediyor, Rusya bu örgütle işbirliğini genişletmeye hazır. Rusya ile NATO arasındaki ilişkinin biçimini değiştirirsek, o zaman NATO genişlemesinin bir sorun olmaktan çıkacağını ve artık geçerli bir konu olmayacağını düşünüyorum.”
Bugün: NATO eski sınırlara dönsün. Genişlemeler kabul edilemez.


Putin: “Baltık ülkelerinin NATO üyeliğine karşı çıkıp çıkmadığı konusunda “Elbette insanlara ne yapacaklarını söyleyecek durumda değiliz. Uluslarının güvenliğini belirli bir şekilde artırmak istiyorlarsa, insanların belirli seçimler yapmasını yasaklayamayız.”
Bugün: İsveç, Finlandiya NATO’ya girmesi ciddi askeri ve politik sonuçları olacak.


Putin, 17 Mayıs 2002: “Ukrayna’nın NATO ve Batılı müttefiklerle etkileşimi genişletme sürecinden çekinmeyeceğine kesinlikle inanıyorum.”
“Ukrayna’nın NATO ile kendi ilişkileri var, Ukrayna-NATO Konseyi var. Sonunda karar NATO ve Ukrayna tarafından alınacak. Bu iki ortağın meselesi.”
Bugün: Ukrayna’nın NATO üyesi olması kabul edilemez.


Putin, Rusya-NATO Konseyi, 28 Mayıs 2002:
“Buradaki başlangıç ​​noktamız, ne nükleer füze potansiyelinin ne de Soğuk Savaş taahhütlerinin artık modern tehditler için her derde deva olamayacağının (aslında değildirler) net bir şekilde anlaşılmasıdır.”
Bugün: Nükleer Caydırıcı Güçlere hazır ol talimatı veriliyor.


Medyedev, Rusya Devlet Başkanı, 2010 NATO zirvesi: “İlişkilerimiz ve birbirimize karşı iddialarımız arasındaki mesafe dönemi artık sona ermiştir. Geleceğe iyimserlikle bakıyoruz, Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek için çalışacağız.

Ne değişti?
Neden değişti?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir